Verlaging registratierecht eigen woning: wat je moet weten?

Gepost op

De onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe Vlaamse Regering zijn in volle gang. Een van de thema’s waarover alvast consensus lijkt te bestaan tussen de onderhandelaars is de verlaging van het registratierecht voor de aankoop van een eigen woning.  

Vandaag 

Vandaag betaal je 3% aan verkooprecht – ook wel gekend als registratierecht - bij de aankoop van jouw eigen woning. Dit tarief geldt sinds 1 januari 2022. Voorheen bedroeg het tarief zelfs 6%, maar de toenmalige regering besliste om dit tarief te verlagen om zo de aankoop van een eigen woning te ondersteunen. Dit ging echter wel gepaard met de afschaffing van fiscale voordelen in de personenbelasting.  

In de huidige regeringsonderhandelingen lijken de partijen dit tarief nu verder naar beneden willen te brengen tot 2%.  

Nog niet concreet 

Het is echter nog onduidelijk vanaf wanneer de nieuwe regeling zou ingaan en welke overgangsbepalingen hieraan zullen worden gekoppeld. Denk je erover na een om een nieuwe eigen woning aan te kopen, maar ligt er nog niets concreets op tafel dan kan het de moeite waard zijn om nog even af te wachten tot er meer zekerheid is omtrent de nieuwe regeling. Op die manier kan je enkele duizenden euro’s aan belastingen uitsparen.  

In ieder geval is het wel belangrijk om weten dat de verlaging enkel van toepassing zou zijn op de aankoop van een eigen woning die niet onder het btw-stelsel valt. Indien je een nieuwe woning koopt die minder dan twee jaar oud is, zal je namelijk btw op de aankoop moeten betalen. In dit geval kan je mogelijk wel genieten van het verlaagd btw-tarief van 6%.  

Het tarief geldt trouwens ook enkel voor de aankoop van jouw eigen woning. Voor investeringspanden bedraagt het verkooprecht op heden 12%. Er lijken geen intenties te zijn om dit tarief te verlagen.  

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.