Uitbreiding inhoudingsplicht werd uitgesteld naar 2026

Gepost op

Onder de inhoudingsplicht mag je als opdrachtgever in bepaalde gevallen niet de volledige factuur van jouw (onder)aannemer betalen. Je moet namelijk nagaan of de (onder)aannemer openstaande fiscale of sociale schulden heeft.  

De inhoudingsplicht is van toepassing op werken in onroerende staat, in de vleessector en bij bewakings- en toezichtdiensten. Sluit je een contract met een partij die actief is in een van deze sectoren, rust dus mogelijk een inhoudingsplicht op jou als de opdrachtgever.  

Je zal moeten nagaan of de (onder)aannemer schulden heeft bij de overheid. Indien er openstaande fiscale schulden zijn, zal je 15% van het factuurbedrag moeten inhouden en doorstorten aan de FOD Financiën. Bij sociale schulden inzake RSZ voor werknemers moet je zelfs 35% inhouden.  

Pas vanaf 2026

  • Opgelet! Normaal gezien ging deze uitbreiding van start vanaf 1 juli maar wordt nu uitgesteld tot het register van werkende vennoten en helpers volledig uitgerold is.

Vanaf 2026 moet je dus ook nagaan of jouw zelfstandig (onder)aannemer onbetaalde sociale bijdragen van meer dan €2.500 heeft. Indien dit het geval is, moet je 15% inhouden en doorstorten aan de Rijksdienst voor Sociale Verzekering der Zelfstandigen (RSVZ).  

Er bestaan echter uitzonderingen op deze regel. Zo geldt de verplichting niet voor particuliere opdrachtgevers, wanneer de betalingstermijn voor de sociale bijdragen nog niet vervallen is of wanneer er een afbetalingsplan is en dit wordt nageleefd. Ook wanneer er fiscale of RSZ (zie hierboven) schulden zijn, krijgen deze voorrang en geldt de nieuwe verplichting niet. 

Sanctie bij niet-naleving 

Als je de inhoudingsverplichting niet naleeft, kan je mee worden aangesproken voor de openstaande schulden van je (onder)aannemer. Bovendien kunnen er ook nog boetes worden opgelegd.  

Check Inhoudingsplicht 

Of jouw (onder)aannemer al dan niet openstaande fiscale en/of sociale schulden heeft kan je online nagaan via de website Check Inhoudingsplicht.  

Daar kan je het ondernemingsnummer van jouw contractspartij invullen en vervolgens zal je zien of er openstaande schulden zijn bij de FOD Financiën of de Sociale Zekerheid. Vervolgens kan je ook de nodige toelichting terugvinden omtrent de te volgen stappen inzake de effectieve inhouding en doorstorting.   

Belangrijk is ook dat je bij een opzoeking bovenaan het scherm een datum en tijd van raadpleging krijgt. Door hiervan een kopie op te slaan kan je aantonen dat je de nodige stappen hebt genomen om na te gaan of je al dan niet bepaalde bedragen moet inhouden.  

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.