Terugbetaling elektriciteit thuis laden: versoepeling voorwaarden

Gepost op

Als je een nieuwe bedrijfswagen krijgt van jouw werkgever is de kans tegenwoordig zeer groot dat dit een elektrische wagen zal zijn of op zijn minst een hybride. Dit betekent ook dat je de wagen zal moeten opladen. Meestal zal dat thuis of op het werk zijn.  

Voor traditionele verbrandingswagens voorziet de werkgever vaak ook in een tankkaart. Voor elektrische modellen wordt soms een gelijkaardig alternatief voorzien, maar dit werkt uiteraard niet als je thuis je wagen oplaadt aangezien het verbruik hiervoor zal terechtkomen op jouw elektriciteitsfactuur. Daarom voorzien vele werkgevers in een terugbetaling van de elektriciteit die thuis wordt verbruikt voor het opladen van de bedrijfswagen.  

Belastbare vergoeding 

In een eerder artikel bespraken we reeds dat je bepaalde voorwaarden moet naleven om te verzekeren dat deze terugbetaling niet aanzien wordt als een belastbare vergoeding. Je moet met andere woorden bepaalde voorwaarden naleven om op de terugbetaling geen bijkomende belastingen te betalen. Deze terugbetaling zit namelijk reeds vervat in het voordeel alle aard dat wordt aangerekend voor de wagen zelf.  

Probleemstelling 

Naast enkele voorwaarden, moet de terugbetaling in principe ook plaatsvinden aan de werkelijke kostprijs van de verbruikte elektriciteitsprijs. Dit zorgt voor tal van problemen omdat de elektriciteitsprijs kan variëren afhankelijk van wanneer je oplaadt en deze zal ook verschillen per werknemer. Bovendien stelde zich ook de vraag welke bedragen in acht mochten worden genomen indien de elektriciteit bijvoorbeeld afkomstig is van zonnepanelen die als het ware ‘gratis’ elektriciteit leveren (na de initiële investering).  

De correcte en effectieve kostprijs van de elektriciteit berekenen, komt dus met tal van uitdagingen. In de toekomst zal dit waarschijnlijk kunnen worden geautomatiseerd via technologie nu ook meer en meer woningen overschakelen op een digitale elektriciteitsmeter. Dit biedt echter nog geen oplossing op korte termijn. Daarom grepen veel werkgevers terug naar een terugbetaling op basis van de forfaitaire tarieven van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG). Met alle risico’s van dien…  

Tijdelijke oplossing 

Gelukkig heeft de Minister van Financiën aangegeven dat deze werkwijze vooralsnog zal worden aanvaard door de fiscale administratie in afwachting van de mogelijkheid om de effectieve elektriciteitskost accuraat te kunnen berekenen.  

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.